Публикация
Предразположението към нездравословна храна е генетично заложено
Има хора, които са предразположени да поемат средно по 100 калории повече на ядене. Ген подтиква хората инстинктивно да избират храни с повече захар и мазнини.
Има хора, които са предразположени да поемат средно по 100 калории повече на ядене.
Вариацията на ген FTO подтиква към инстинктивен избор на храни с повече захар и мазнини. 63% от хората имат този специфичен ген.
Проучването на медици от университета Дънди е публикувано в The New England Journal of Medicine.
Изследвани са хранителните навици на 100 деца на възраст между 4 и 10 години.
Те били подложени на три хранителни теста. Резултатите показват, че генът не влияе на усвояването на храната и не зависи от активността. Няма отчетени никакви нарушения в сигналната система на мозъка за ситост.
Носителите на гена инстинктивно са привлечени от калоричните храни.
Той не води до наднормено тегло без преяждане и учените смятат, че може да бъде контролиран чрез хранителен режим.
Хората, които имат едно копие от този ген, имат 30% риск от наднормено тегло с , а тези с две копия – 70%.
Коментари