Публикация

Нисковъглехидратните диети са опасни за паметта

Американски учени от Масачузетс са установили, че диетите с ниско или нулево съдържание на въглехидрати са опасни за мисловния процес и паметта...


Американски учени от Масачузетс са установили, че диетите с ниско или нулево съдържание на въглехидрати са опасни за мисловния процес и паметта, съобщава изданието Medical News Today.

Храната има пряко влияние върху познавателните процеси и мисленето като цяло. Популярните нисковъглехидратни диети имат негативен ефект върху процесите в мозъка, твърдят специалистите.
Мозъчните клетки се нуждаят от глюкоза, за да функционират. Намаляването на въглехидратите понижава способността на тялото да снабдява мозъка с глюкоза, поради което се нарушават когнитивните способности.

В изследването са взели участие 19 жени на възраст между 22 и 55 години. От тях 9 са подложени на нисковъглехидратна диета, а 10 – нискокалорична. По време на ограничителния хранителен режим те са подлагани на различни тестове за паметта.

Резултатите показват, че жените в групата на нисковъглехидратната диета имат по-слаба памет и по-бавни мисловни реакции в сравнение с останалите.

Една седмица лишаване от въглехидрати е достатъчна, за да се забележи влошаване на паметта, особено ако мозъкът трябва да се справи с по-трудни задачи, допълват учените.

Проучването е на екип от Tufts University в Медфорд, щата Масачузетс. То ще бъде публикувано през февруари 2009 в Appetite journal.



Коментари