Публикация

Плодовете и зеленчуците намаляват риска от завръщане на рака?

При някои жени, излекувани от рак на гърдата, плодовете и зеленчуците намаляват риска от повторна поява на заболяването.


При някои жени, излекувани от рак на гърдата, плодовете и зеленчуците намаляват риска от повторно появяване на заболяването, съобщи Ройтерс.

В американско проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, се твърди, че плодовете и зеленчуците оказват индивидуално положително влияние върху пациентите и при някои рискът се редуцира.

Плодовете, зеленчуците и фибрите понижават естрогена (високите му нива причиняват рак на гърдата) при жените, излекувани от рак.

Изследвани са 3000 пациентки, излекувани от рак на гърдата, на средна възраст 53 години. Половината удвоили приема на плодове и зеленчуци, като препоръчителната е 5 пъти дневно.

Резултатите показват, че само при 16% ракът се е върнал след 7 години в сравнение с 23% от жените, които не са променили хранителния си режим.

Жените в менопауза могат да намалят риска от рак с 47%, ако включат в менюто си повече салати, плодове и други растителни продукти.



Коментари