Публикация

Учени: Причината за затлъстяването е в мозъка, не в обмяната на веществата

Два екипа от европейски учени са установили, че телесното тегло се определя основно от процесите, протичащи в мозъка, тъй като те контролират апетита...


Най-новите генетични изследвания показват, че причината за наднорменото тегло трябва да се търси в мозъка, а не в обмяната на веществата.

Това показват изследвания, публикувани в последния брой на списание Nature Genetics.

Два екипа от европейски учени са установили, че телесното тегло се определя основно от процесите, протичащи в мозъка, тъй като те контролират апетита.

Изследователите са изолирали 7 гена, които влияят върху натрупването на наднормено тегло. Всички те са непосредствено свързани с работата на главния мозък.

Екип на исландската компания deCODE Genetics е изолирал единия от гените, а шест от тях са открити от специалисти от европейския Giant Consortium.

Оказало се е, че хората, при които са налице и седемте гена, тежат с около 1,5-2,0 кг повече от останалите.

Смята се, че за индекса на телесната маса (показател, отчитащ съотношението между раста и теглото) мозъкът има 70 процента „принос”, а начинът на живот – 30 процента.

„Това показва, че усилията за борба с епидемията затлъстяване трябва да се концентрират не само върху обмяната на веществата и разхода на енергия, но и върху регулирането на апетита.” – коментира пред Би Би Си.
д-р Кари Стефансон от deCODE Genetics.

Д-р Алън Гутмахър от американския Институт за изследване на човешкия геном определя откритието като голяма крачка напред в изучаването на механизмите за регулиране на телесното тегло.

Професор Питър Уайсбърг от Британския фонд за борба със сърдечно-съдовите заболявания смята, че резултатите от изследванията трябва да се приемат предпазливо, тъй като генетичните фактори съществуват от появата на човека като биологичен вид, а затлъстяването е проблем на нашето време.
В момента над 300 млн. души по света страдат от затлъстяване.



Коментари