Публикация

Фондация „Искам бебе”: НС попари надеждите ни с процедурни хватки

На 16.12.2008г. мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта за създаването на фонд "Асистирана репродукция", който да управлява отпуснатите 20 млн. лв. за процедури ин витро...


Отхвърлянето на законопроекта за създаване на фонд "Асистирана репродукция" е покушение срещу гражданското общество.

Такава е позицията на фондация „Искам бебе” във връзка с отрицателния вот на народните представители по предложението да се създаде фонд с гражданско участие, който да управлява отпуснатите от държавата 20 млн. лв. за процедури ин витро.

„Във вторник (16.12.2008г.) мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта за създаването на дълго чакания от нас, пациентите, фонд "Асистирана репродукция". Структура, която трябваше да ни даде възможност да имаме контрол над изразходването на средствата, които българското правителство отпусна за грамадния проблем на безплодните двойки. Отхвърлянето стана с някакви процедурни хватки и с удобната формула "въздържал се". – се казва в официално изявление на организацията.

Според жените, обединени във фондацията, отхвърлянето на законопроекта от парламента е безпардонно потъпкване на волята на стотиците хиляди хора, които искат да дарят деца на България.

„Как да бъде коментиран този акт? Как да бъде обяснен адекватно на стотиците хиляди български семейства, които имат една толкова човешка мечта - да си имат детенце? И как да си обясним всичко онова, което се случи в парламента след такава мащабна разяснителна кампания, след подкрепата, която беше получена от толкова много места?” – се казва още в обръщението.

Отхвърленият от парламентарното мнозинство законопроект е консултиран с юристи от Министерския съвет и Народното събрание, уточниха от фондация „Искам бебе”.



Коментари