Публикация

Министър Желев внася в МС предложение за фонд по процедурите ин витро

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще предложи на Министерския съвет да се създаде фонд за асистирана репродукция, който да управлява отпуснатите от държавата средства....


Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще предложи на Министерския съвет да се създаде фонд за асистирана репродукция, който да управлява отпуснатите от държавата млн. лв. за зачеване ин витро при семейни двойки, които иначе не могат да имат деца.

Това стана ясно след днешната среща на министър Желев с ръководствата на фондация „Искам бебе” и сдружение „Зачатие”.
Срещата беше организирана, след като на 16 декември парламентът отхвърли законопроекта за създаване на структура с гражданско участие, която за управлява отпуснатите от държавата средства за ин витро.

Тъй като сумата от 10 млн. лв. беше отпусната в края на годината, няма възможност тя да се изразходва в срок.
С внесените промени в Закона за бюджета 10 млн. лв. от средствата за 2008 г. бяха прехвърлени в бюджета за 2009 г., за да се изразходват според решението на парламента по програмата за асистирана репродукция.

„Оттук нататък трябва да е ясно че тези пари ще бъдат разходвани по предназначение за хората, които имат нужда.” – коментира министър Желев.

Предвижда се бъдещият фонд да включва специалисти по репродуктивно здраве и представители на пациентските организации.

Министерството на здравеопазването ще разработи медицински критерии и правила, по които ще се определя кои лечебни заведения ще получават финансиране от фонда.

Вероятно предложението за неговото създаване ще бъде внесено в Министерския съвет през идната седмица.



Коментари