Публикация

Проф. Куманов: Лекарите и медиите да се обединят в подкрепа на донорството

У нас листата на чакащите за бъбречни трансплантации е около 1000 души, за сърце – 40 души, а други 40 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб,..


Лекарската общност и медиите да се обединят в подкрепа на донорството у нас.

За това призова днес на пресконференция в агенция София прес проф. Христо Куманов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Той посочи, че е необходимо да се координират усилията за откриване на потенциални донори. По думите му, през последните 7 години от „Пирогов” не е подаден нито един донор.

У нас листата на чакащите за бъбречни трансплантации е около 1000 души, за сърце – 40 души, а други 40 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб,

Според специалистите, шансът им да получат необходимото лечение у нас е минимален, тъй като трансплантациите в страната като цяло са малко.
През последната година в България са извършени 17 бъбречни трансплантации от жив донор и 6 от трупен. Трима пациенти са получили нов черен дроб. Не е извършена нито една сърдечна трансплантация.

„По света трансплантациите от жив донор не се толерират, защото след операцията той също става пациент. В Испания годишно се извършват около 300 трансплантации от живи донори и 1500-1600 от трупен.” – коментира Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Той допълни, че обединяването на усилията в подкрепа на донорството е безусловно необходимо, но ако към инициативата не се присъединят държавните институции, няма да бъде постигнат желаният ефект.

„За държаната е по-изгодно да няма хора не хемодиализа. Ако бъдат трансплантирани, те ще бъдат полезни и в крайна сметка разходите на дървата за тяхното здраве ще са по.малки.” – допълни Иван Димитров.



Коментари