Публикация

Над 100 онкоболни на протест в столицата

Над 100 пациенти излязоха на протест пред сградата на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София срещу преобразуването на Клиниката по химиотерапия в сектор от отделението по вътрешни болести. Според онкоболните това ще попречи на нормалното им лечение...


Над 100 пациенти излязоха на протест пред сградата на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София срещу преобразуването на Клиниката по химиотерапия в сектор от отделението по вътрешни болести. Според онкоболните това ще попречи на нормалното им лечение.

Пациентите изразиха мнение, че с преструктурирането се цели единствено отстраняването на директорката на клиниката доц. Константа Тимчева.

Пред health.bg Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, подчерта, че промяната ще се отрази на целия специфичен кръг от здравни заведения, които обслужват онкологията.

„Специализираната болница за активно лечение по онкология е методист – практиките в нея се превръщат в практики на останалите диспансери. Тя има и университетски статут - всички онколози в България получават тук своята специалност и квалификацията по нея. Ако се обезглави тази клиника от хабилитирани лица, от хора, признати като светила, как ще се развива съвременната онкологична школа.” – коментира Евгения Адърска.

За да обяви позицията си против преструктурирането на клиниката, на протеста присъства един от първите директори на лечебното заведение – проф. Гоце Христов. Според него, тази промяна е крачка назад в успешното развитие на клиниката, от което ще пострадат хиляди онкоболни.

Оперативното ръководство на болницата ще обсъди днес преструктурирането на болницата, като по думите на директора доц. Петранка Троянова утре ще бъде оповестено окончателното решение.

„Надявам се директорката да реши бъдещето на клиниката по начин, удовлетворяващ и пациентите, и лекарите” – допълни Евгения Адърска.


Коментари