Публикация

Д-р Т. Вълчева: Закриването на клиниката по химиотерапия е лишено от логика

„Не може химиотерапията да е част от общопрофилно вътрешно отделение. Възхищавам се на реакцията на пациентските организации, които се противопоставят на закриването на клиниката.” – коментира д-р Вълчева...


Решението да се закрие клиниката по химиотерапия на Специализираната болница за активно лечение по онкология е грешка.

Такава позиция изрази пред health.bg д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация на КТ „Подкрепа” по повод на решението на ръководството на лечебното заведение да закрие клиниката за лекарствена терапия, като създаде сектор за такова лечение във вътрешното отделение.

„Не може химиотерапията да е част от общопрофилно вътрешно отделение. Химиотерапията е животоспасяваща и животоудължаваща за всички пациенти с онкологични заболявания. Възхищавам се на реакцията на пациентските организации, които се противопоставят на закриването на клиниката.” – коментира д-р Вълчева.

Тя подчерта, че в случая пациентите са най-точният индикатор за това как ще се отрази решението преструктуриране на болницата. Хората с онкологични заболявания протестират и срещу съкращаването на завеждащата клиниката доц. Константа Тимчева, която през месец март също беше застрашена от уволнение.

„Подобно преструктуриране е лишено от логика. Налице е сериозен административно-етичен проблем. Не разполагам с доказателства, но смятам, че става дума за междуличностен конфликт.” – поясни д-р Вълчева.


Коментари