Публикация

Доц. Щерев предлага проектозакон за публичните фондове в здравеопазването

Предвижда се създаването на обществени фондове в здравеопазването, специализирани за лечението на различни заболявания...


Доц. Атанас Щерев, депутат от БНД и член на парламентарната Комисия по здравеопазване, предлага да бъде създаден специален закон, който да регулира работата на всички бъдещи публични фондове, които ще разпределят средства за социално значими заболявания.

В писмо до медиите депутатът посочва, че подобен закон би бил от полза, както за хилядите двойки с репродуктивни затруднения, така и за всички други български граждани, страдащи от заболявания със социална значимост.

Целта на предложения от доц. Щерев законопроект за обществените фондове в здравеопазването е да се създаде единна регулация за набирането и усвояването на допълнителни средства за финансиране на здравната система. Според депутата, по този начин ще се възпрепятстват практиките на нецелесъобразното и недобросъвестното изразходване на такива средства.

В проектозакона се предвижда създаването на обществени фондове в здравеопазването, специализирани за лечението на различни заболявания.

Народният представител предлага тези фондове да се финансират чрез субсидии от държавния бюджет, от общинските бюджети, средства от дарения и помощи, а контролът върху дейността им да се осъществява от Министерството на правосъдието.



Коментари