Публикация

Доц. Д.Байкова: Празничната трапеза носи риск от стомашни възпаления

Почти 90 % от българите преяждат. Особено на празници обилно консумираме мазни меса и сирена, предястия с майонеза, тестени изделия, приготвени с животински мазнини, сладкиши с много захар, масло и ядки.
Това коментира пред health.bg доц. Донка Байкова...


Почти 90 % от българите преяждат. Това важи особено по време на празници, когато правим големи приготовления, за да покрием трапезата си с възможно най-вкусните, най-разнообразни и най-деликатесни храни.

Това коментира пред health.bg доц. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

Обилно консумираме мазни меса и сирена, предястия с майонеза, тестени изделия, приготвени с животински мазнини, сладкиши с много захар, масло и ядки.

„Като че ли удоволствията ни са насочени единствено трапезата да бъде обилна, богата на всичко, от което има нужда семейството, и както повеляват традициите.” – посочи доц. Байкова.

А това поставя на изпитание работата на храносмилателния апарат, а оттам е налице риск за възникване на гастрити, ентероколити и други стомашни възпаления.

„Не бива да очакваме и да свързваме празниците само с трапезата. Не може само храната да ни носи настроение – тя е задължителен, но не и основен елемент.” – категорична е доц. Донка Байкова.

Тя препоръчва отделните видове храни да се сервират с промеждутък от време.
„За три-четири часа, ако само консумираме храни, ние бихме опорочили следващия ден след празника най-малкото с лошо самочувствие, дискомфорт, подуване на стомаха и червата, болки, стомашно-чревни кризисни състояния.” – допълни заместник-председателят на Българското научно дружество по хранене и диететика.



Коментари