Публикация

След пости се препоръчва постепенно захранване

За да нямат здравословни проблеми по време на празниците, хората, които са постили, трябва да започнат с постепенно захранване.


За да нямат здравословни проблеми по време на празниците, хората, които са постили, трябва да започнат с постепенно захранване.

Това каза за health.bg доц. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

„По време на постите от менюто са изключени животинските и почти всички белтъчни храни. Така ензимите, които отговарят за разграждането на тези продукти, не работят. Ако веднага започнем да консумираме от богатото меню за Коледа, това може да предизвика дисбаланс, дори стрес в работата на организма.” - поясни доц. Байкова.

Веднага след като вкусим нещо по-питателно, храносмилателните жлези се напрягат от тежката храна и се появява дискомфорт, неприятна болка, възниква риск и от възпаление.

Ето защо доц. Байкова препоръча хората, които са постили, да приемат първо нещо лесно смилаемо – например малко кисело мляко или риба. По този начин ще се даде възможност на храносмилателните жлези „да се събудят” - да започнат нормално да функционират. Едва след това може да се пристъпи към консумацията на постни меса, но в малки количества (една - две хапки) и поетапно (храната да се поема през час, като порциите са не повече от 30 грама за всеки вид храна).

„След постите освен правилното хранене е важно и движението.” – доц. Байкова.
Тя посъветва празникът да не се организира само около трапезата, а денят да бъде съчетан с много разходки на открито.Коментари