Публикация
Доц. Байкова: Дозирайте алкохола по празниците
По време на празници освен с храната, която приема, човек трябва да внимава и с алкохола – с неговия вид и количество.
По време на празници освен с храната, която приема, човек трябва да внимава и с алкохола – с неговия вид и количество.
Това заяви пред health.bg доц. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.
Съветът на доц. Байкова е различните видове алкохол да не се смесват. Аперитивът, не повече от 50 грама, се приема с безалкохолно питие – студен чай, минерална вода или обикновена трапезна вода, плодов или зеленчуков сок. Следващото питие - чаша червено или бяло вино, се предлага с основното ястие.
Диетоложката препоръчва на тези, които решат да приключат вечерта с шампанско – неговото количество да бъде една трета от винената чаша, защото е много рисково за опиване, тъй като е сладко и газирано.
Коментари