Публикация
Проф. Б.Попов: Нужна е законова уредба за функционалните храни
Необходимо е производството на функционални храни у нас да се регламентира чрез създаването на законова уредба. Това са харните, при които е добавено нещо полезно или е отстранено нещо вредно...
Необходимо е производството на функционални храни у нас да се регламентира чрез създаването на законова уредба.
Това заяви пред health.bg проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.
„Функционални храни са тези, при които е добавено нещо полезно или е отстранено нещо вредно. Производителите нямат друг избор освен да заложат на производството на такива храни, ако искат да бъдат в крак с тенденциите в Европа и света. Необходимо обаче да се създаде съответната нормативна уредба.” – коментира проф. Попов.
През последните година политиката на развитите страни е да се намалят количествата на солта, захарта и мазнините в промишлено произвежданите храни.
Законова уредба за функционалните храни е приета в САЩ, Канада, Япония и други страни.
„В Европейския съюз нещата не са докрай изяснени, но тенденцията е към поощряване на производството на функционални храни. Това е и едно от основните направления в съвременната наука за храненето.”
Коментари