Публикация

Доц. Св. Ханджиев: Мазнините забавят ефекта от алкохола, но да не се прекалява

Начинът, по който организмът реагира на алкохола, зависи от производството на ензим в черния дроб...


Ако алкохолът се консумира заедно с по-мазни храни, това забавя неговото действие, но ако се прекали с количествата, вредният ефект върху организма е неизбежен.

За това предупреждава диетологът доц. Светослав Ханджиев.

„Ако се поеме твърде много мазна храна с алкохол, това е не по-малко вредно от напиването.” – заяви доц. Ханджиев пред health.bg.

По думите му, всеки трябва да съобрази количеството алкохол с възможностите на организма си.

„Трябва да се знае, че начинът, по който организмът реагира на алкохола, зависи от производството на ензима алкохол дехидрогеназа в черния дроб. Ако количеството му е недостатъчно, алкохолът се разгражда зле и човекът се напива от малко количество.” – поясни доц. Ханджиев.

Ако черният дроб отделя ензима в по-големи количества, организмът разгражда алкохола по-бързо и може да понесе повече. Това обяснява защо в някои случаи хора със слаба физика се напиват по-трудно от други, които са със значително по-голяма телесна маса.

„Хората не бива да разчитат на изтрезняващи рецепти, след като са препили, а да подходят разумно към алкохола. Защото сред като се е запалила къщата, е трудно да я изгасиш.” – допълни доц. Ханджиев.



Коментари