Публикация

Клиниката по химиотерапия на СБАЛО няма да се преструктурира в отделение

С цел оптимизиране на дейността Съветът на директорите е решил да се създаде Клиника по химиотерапия, вътрешни болести и диагностика на туморите. Тя ще се състои от три звена...


Клиниката по химиотерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София няма да бъде преструктурирана в отделение.
Това съобщи доц. Петранка Троянова, директор на лечебното заведение.

Health.bg припомня - ръководството на болницата предложи клиниката да се преобразува във вътрешно отделение, но това предизвика протести на лекари и пациенти.

С цел оптимизиране на дейността Съветът на директорите е решил да се създаде Клиника по химиотерапия, вътрешни болести и диагностика на туморите. Тя ще се състои от три звена - отделение „Химиотерапия на туморите” (с 20 легла); отделение „Клинични изпитвания” (с 10 легла) и сектор „Вътрешни болести и диагностика на туморите” (с 5 легла).

„Всички структурни промени, които извършихме до момента, засягат болницата като цяло. В Клиниката по химиотерапия имаме проблеми от дълги години. Звената, които се обособяват, ще дадат възможност да се разделят трите потока от пациенти - болните, които лекуваме с химиотерапия по здравната каса, болните по клинични проучвания и тези, които идват при нас за диагностика и за лечение на съпътстващи заболявания. По този начин ще създадем по-добри условия за работа на тази клиника.” – изтъкна доц. Троянова.

Тя бе категорична, че реорганизацията в лечебното заведение е законосъобразна и е в отговор на обективните изисквания за подобряване на работата, за въвеждането на европейски стандарти и за повишаването на качеството на медицинските услуги.

„Всичко, което правим, е в името на пациента.” – посочи доц. Троянова и допълни, че промените са чисто организационни и няма да има съкращения в клиниката.

Запазва поста си и доц. Константа Тимчева, ръководител на Клиниката по химиотерапия.

„Нормално е за всяка болница, отчитайки хода на работа, проблемите, които съществуват, желаейки да се подобри организацията и, разбира се, да се увеличат приходите, да направи такива промени.” – коментира от своя страна д-р Снежана Алтънкова, председател на Съвета на директорите на болницата.

Като лъжа и клевета беше определена от доц. Троянова появилата се информация, че в болницата се извършват финансовите злоупотреби. Тя поясни, че в лечебното заведение, съгласно правилника за прием на пациенти, всеки болен, има право да избере лекар или екип, и ако пожелае, да заплати за това. Директорката бе категорична, че болният, който си е избрал екип, не прережда никого в листата на чакащи пациенти.

Доц. Петранка Троянова съобщи още, че болницата приключва годината с добри финансови показатели и успехи в лечебната дейност. Ето защо заплатите на персонала ще бъдат увеличени през януари 2009 г.

По-рано днес министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев коментира пред журналисти, че преструктурирането в една или друга област върви трудно и среща пречки, но подготовката за този процес в Специализираната болница за активно лечение по онкология не е била добра и след празниците ще се реши какво да се предприеме.

Д-р Желев изтъкна, че подадената от проф. Иван Черноземски оставка не е приета и той остава в Управителния съвет на СБАЛО.



Коментари