Публикация

20-30 хил. души употребяват системно стимулиращи вещества

В момента в Европа се разработват интернет базирани модели за спиране на употребата на стимулиращи наркотици чрез онлайн консултации.


У нас броят на хората, които използват системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди.
В момента и у нас, и в цяла Европа, се наблюдава увеличаване на употребата на т.нар. стимулиращи вещества – амфетамини, кокаин, екстази. Към този вид наркотици посягат предимно млади хора.

Това заяви пред health.bg д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании.

За разлика от лечението на опиатните зависимости, при което се използват основно лекарствени продукти, в борбата със стимулиращите наркотици се разчита предимно на психотерапевтични методи.

„По принцип нашите специалисти са подготвени да лекуват всякакъв вид зависимости, но все още няма програми, които са специално описани и насочени към хора, употребяващи стимуланти. Засега не са откритии и специфични фармакологични средства” - уточни д-р Райчева.

Тя посочи, че в момента в Европа се разработват интернет базирани модели за спиране на употребата на стимулиращи наркотици чрез онлайн консултации.

По този начин наркозависимите имат възможност по всяко време да се допитат и получат съвет от специалист. Предвижда се такава система да бъде въведена и у нас.




Коментари