Публикация

Д-р Т. Мустаков: Студовата алергия може да протече много тежко

Студовата алергия е сред най-честите здравословни проблеми през зимата. Тя е много упорита и лечението й може да продължи през целия студен период.


Студовата алергия е сред най-честите здравословни проблеми през зимата. Тя е много упорита и лечението й може да продължи през целия студен период.

Това коментира пред health.bg д-р Тихомир Мустаков, алерголог в УМБАЛ „Александровска”.

При хората, които страдат от повишена чувствителност към студа, кожата на лицето, на китките и на другите открити части на тялото се зачервява, започва да сърби, покрива се с отоци.

„Тази алергия може да бъде много неприятна - да ограничи активността на хората на открито, което от своя страна влошава качеството им на живот, нарушава ежедневните им дейности.” - коментира д-р Мустаков.

В някои от случаите студовата алергия протича много тежко. Тя може да доведе до дълбоки увреждания на кожата.

Ето защо д-р Мустаков препоръчва при наличието на някои от тези симптоми да не се прилага самолечение, а веднага да се потърси помощта на специалист.

„Зачервявания, сърбеж и оток на кожата понякога може да бъде проява на други заболявания – злокачествени, ендокринни. Така че не е редно да се води продължително самолечение. Всяко едно хронично състояние, каквото е студовата алергия, е необходимо да бъде добре оценено като начало, степен на изразеност и продължителност, тъй като ако има подлежащ, друг процес, който да налага лечение, трябва да се вземат мерки своевременно.” – категоричен е алергологът.

Най-често продължителният прием на антихистаминови лекарства и избягване на контакта със студа са в основата за лечението.

„Основно се прилагат само медикаменти и затопляне. Има и други алтернативни начини за лечение с противоалергични препарати. Но такова лечение може да назначи само специалист.” – категоричен е д-р Тихомир Мустаков.



Коментари