Публикация

БЛС блокира свикания от министър Желев събор чрез жалби във ВАС

Председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов заяви, че единственият форум, свикан „по устав и закон”, е насроченият от ръководството на Българския лекарски съюз...


БЛС блокира провеждането на свикания от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев събор на лекарската организация чрез внасянето на поредица от жалби във Върховния административен съд.

Председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов заяви, че провеждането на събор от министър Желев е неправомерно и единственият форум, свикан „по устав и закон”, е насроченият от ръководството на Българския лекарски съюз. (Той ще се състои между 18 и 21 януари в Сандански.)

Според д-р Кехайов, министърът е превишил правата си с издаването на заповед за свикване на събор, след като на 18 декември управителният орган на БЛС обяви дати за провеждането на отчетно-изборен форум.

До момента във ВАС са внесени 40 жалби от председатели на регионални колегии и делегати на предстоящия събор в Сандански. Обжалването спира действието на заповедта на здравния министър, докато съдът не се произнесе, поясниха от БЛС.

Health.bg припомня, на 22 декември д-р Евгений Желев издаде заповед за организирането на лекарски събор на 9, 10 и 11 декември.
Това стана въз основа на поправка в Закона за съсловните организации, даваща право на министъра да свиква национални форуми на БЛС и БЗС, ако мандатът на ръководството е изтекъл.



Коментари