Публикация

Промените в изписването на лекарства влизат в сила до дни

Промените в изписването на лекарствата за хронично болните ще бъдат публикувани в „Държавен вестник” в близките дни, с което те ще влязат в сила. Така лекарствата ще се изписват веднъж на три месеца...


Промените в изписването на лекарствата за хронично болните ще бъдат публикувани в „Държавен вестник” в близките дни, с което те ще влязат в сила. Така лекарствата ще се изписват веднъж на три месеца и ще отпадне необходимостта от ежемесечните посещения при личния лекар за издаване на рецепта.

Това заяви пред Хелт медия д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК, във връзка със запитвания на пациенти защо все още личните лекари им изписват лекарствата само за един месец.

Д-р Тодорова уточни, че след влизането в сила на новата наредба, издадена от министъра на здравеопазването, гражданите няма да са длъжни да си купят наведнъж цялото количество лекарства, необходимо за три месеца.
С тримесечната рецепта медикаментите ще могат да се купуват месец за месец или наведнъж, според желанието и възможностите на пациента.

С въвеждането на новия ред за изписване на лекарства ще намалеят опашките пред кабинетите и общопрактикуващите лекари ще имат повече време за реални прегледи, диагностика и профилактика, прогнозира д-р Тодорова.

Предстои да излезе в „Държавен вестник” и наредбата за промените в профилактичните прегледи. Целта е да се формират реални рискови групи по основните социално значими заболявания. Личните лекари ще могат да правят профилактично и лабораторни изследвания, което до момента не беше регламентирано.

Д-р Румяна Тодорова увери, че НЗОК ще положи всички усилия през 2009 г. да има ново повишение на средствата, които касата заплаща на изпълнителите на медицинска помощ.



Коментари