Публикация

Д-р Кехайов: Събор в Сандански ще има

Отчетно-изборният събор на Българския лекарски съюз между 18 и 21 януари в Сандански е единственият легитимен форум, тъй като е свикан съгласно устава и закона, заяви д-р Кехайов.


Отчетно-изборният събор на Българския лекарски съюз между 18 и 21 януари в Сандански е единственият легитимен форум, тъй като е свикан съгласно изискванията на устава и закона.

Това заяви пред health.bg д-р Андрей Кехайов, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

По думите му, насроченият от министъра на здравеопазването събор (на 9, 10 и 11 януари) е само изборен, тъй като отчетът се прави от Управителния съвет на БЛС, който вече е организирал форум в Сандански.

Според д-р Кехайов министърът се е намесил грубо по административен път в работата на съсловната организация.

„Заповедта на министъра за свикване е нищожна, незаконна. От гледна точка на българското законодателство д-р Желев е превишил правата си.” – категоричен бе председателят на лекарския съюз.

Припомняме, че д-р Желев получи правото да свиква събор след законова поправка в края на ноември м.г., предизвикана от отказа на д-р Кехайов да свика форум за избор на ново ръководство, въпреки че мандатът на сегашното изтече на 28 април 2008 г.

Срещу заповедта на министъра преди дни регионални лекарски колегии внесоха 30 жалби във Върховния административен съд. Тричленен състав на съда обаче остави без разглеждане тези жалби. Според него заповедта поставя началото на процедурата по свикване на събор на БЛС и евентуалната незаконосъобразност на взетите решения може да бъде предмет на отделно обжалване.

„Очаква се да се произнесе и 5-членнен състав на ВАС. Едва тогава ще може да се пристъпи към изпълняването на заповедта на министъра за свикване на събор.” – уточни д-р Кехайов.

Засега се споменават четири имена на кандидати за поста председател на Българския лекарски съюз - на председателя на варненската лекарска колегия д-р Божидар Нанев, на д-р Михаил Тиков, бизнесмен от Пазарджик, на д-р Цветан Райчинов, бивш зам.-председател на БЛС, и на хирурга д-р Юлиян Йорданов.



Коментари