Публикация

Започва съборът на БЛС, насрочен от министър Желев

По време на форума, който ще се проведе до 11 януари в киносалона на Военномедицинската академия, трябва да се изберат председател и секретар на съсловната организация...


Отчетно-изборният събор на Българския лекарски съюз, насрочен от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, започва днес в София.

По време на форума, който ще се проведе до 11 януари в киносалона на Военномедицинската академия, трябва да се изберат председател и секретар на съсловната организация, да бъде отчетена дейността на Управителния съвет, Контролната комисия и Комисията по професионална етика на БЛС, да се излъчат нови ръководни органи.

Засега се споменават четири имена на кандидати за поста председател на Българския лекарски съюз - на ръководителя на варненската лекарска колегия д-р Божидар Нанев, на д-р Михаил Тиков, бизнесмен от Пазарджик, на д-р Цветан Райчинов, бивш зам.-председател на БЛС, и на хирурга д-р Юлиян Йорданов.

Организацията за провеждането на събора бе възложена на д-р Методи Маджаров, председател на Управителния съвет на Столичната лекарска колегия.

Министърът на здравеопазването получи правото да насрочи този форум след законова поправка, предизвикана от отказа на д-р Андрей Кехайов да свика и проведе събор за избор на ново ръководство до 21 декември м.г., въпреки че мандатът на сегашното изтече на 28 април 2008 г.

От своя страна ръководството на лекарския съюз обяви събора на д-р Желев за нелегитимен. От районните колегии първоначално бяха внесени 30 жалби във Върховния административен съд с мотива, че здравният министър се намесва в работата на една независима организация. Тричленният състав на ВАС обаче ги остави без разглеждане.
Вчера бяха внесени още девет жалби, за които съдът трябва да се произнесе.

За 18-21 януари в Сандански ще се проведе още един отчетно-изборен събор на лекарския съюз, свикан от ръководството на съсловната организация.



Коментари