Публикация

Лекарства срещу алцхаймер удвояват риска от летален изход

Антипсихотичните лекарства, използвани при лечението на Алцхаймер, удвояват риска от смърт при възрастните пациенти. Това се твърди в ново проучване на британски учени.


Антипсихотичните лекарства, използвани при лечението на алцхаймер, удвояват риска от смърт при възрастните пациенти. Това се твърди в ново проучване на британски учени, публикувано в Lancet Neurology.

Специалистите твърдят, че не си струва пациентите да поемат такъв риск при положение, че лекарствата само намаляват агресията, съобщи Асошиейтед прес.

В проучването са взели участие 165 пациенти на възраст между 67 и 100 години със средна до тежка форма на заболяването. Половината са продължили да приемат антипсихотични медикаменти, а останалите взимали плацебо.

39 от пациентите, които приемали лекарствата, са починали след една година. При втората група – 27.

През втората и третата година процентът на смъртността при първата група остава по-висока (54% и 70%) в сравнение с втората група (29% и 41%).

Експертите предполагат, че антипсихотичните лекарства увреждат мозъка, а успокояващият им ефект прави болните по-податливи на инфекции.



Коментари