Публикация

Американски учени откриха „ключ” към блокиране на затлъстяването

Учени от университета „Бъркли” в Калифорния се открили фермент, чието неутрализиране позволява теглото да се запази в нормата, дори когато се поемат големи количества мазна храна...


Учени от университета „Бъркли” в Калифорния се открили фермент, чието неутрализиране позволява теглото да се запази в нормата, дори когато се поемат големи количества мазна храна.
Действието на фермента може да бъде блокирано чрез методите на генното инженерство, съобщава сп. Nature Medicine.

На базата на проведените опити с плъхове, изследователите смятат, че методът може да бъде успешен дори при наличия на генетично предразположение към затлъстяване.

„Открихме в мастните клетки фермент, който е ключов регулатор при обмяната на мазнините и натрупването на телесна маса. Това дава много добри перспективи за лечение на затлъстяването.” – коментира проф. Хей Сук Сул от университета „Бъркли”.

Ферментът представлява специфична фосфолипаза A2 (AdPLA).

При експерименталните изследвания е проследена група плъхове, при които е блокиран генът, отговарящ за отделянето на AdPLA. Същевременно при контролната група генът е функционирал нормално.

От триседмична възраст всички опитни животни са получавали неограничено количество мазна и вкусна храна. Блокирането на фермента не е повлияло на апетита, поради което двете групи плъхове са поемали еднакво количество храна. С течение на времето обаче е отчетена очевидна разлика при натрупването на телесна маса.

На възраст 64 седмици плъховете, при които отделянето на фермента AdPLA е блокирано, са тежали средно по 39.1 грама, докато при контролната група средното тегло е било 73.7 грама.


Коментари