Публикация

Д-р Кехайов: Здравният министър да подаде оставка

Досегашният председател на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов призова министъра на здравеопазването да си подаде оставката, ако има морал и се чувства лекар и член на съсловната организация.


Досегашният председател на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов призова министърът на здравеопазването да си подаде оставката, ако има морал и се чувства лекар и член на съсловната организация.

По думите на д-р Кехайов, д-р Желев е първият министър, който е обещал 5 на сто от брутния вътрешен продукт за здравния сектор, а това не се е случило. Напротив – досегашният процент дори е намален.

Министърът не е изпълнил и декларираната от него готовност за посредничество при договарянето на Националния рамков договор.

Нарушени са и последните изменения в Закона за съсловните организации, според които здравният министър има право да насрочи събор на БЛС, при положение, че Управителният съюз на съсловната организация не го направи в едномесечен срок. А ръководството се е съобразило със закона, насрочвайки на 18 декември 2008 г. дати за своя форум, подчерта д-р Кехайов.

Той уточни, че съборът на съсловната организация не е могъл да бъде свикан по-рано, тъй като до 28 април м.г. пет районни лекарски колегии - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, не са провели своите отчетно-изборни събрания.

„Съгласно закона министър Желев имаше право само да свика събора, но организацията на форума трябваше да се осъществи от Управителния съвет на лекарския съюз, а не да натоварва с тази функция д-р Методи Маджаров (ръководител на Столичната лекарска колегия). Не се спази и едномесечният срок на подготовка” – коментира д-р Кехайов.

Той определи свикания събор от министъра като парадокс - „изборен форум, на който не е отчетено свършеното през изминалите години”.

Ето защо д-р Кехайов призова избраните от районните колегии делегати да участват в събора от 18 до 21 януари в Сандански, на който ще бъде предоставен доклад за тригодишния период на управление на съюза и за дейността, която е свършена досега.

Като спекулация беше определена от досегашния председател на БЛС информацията, че сметките на организацията са запорирани заради дълг от 8000 лв.

„Сумата е платена и сметките са отворени. Материалният актив плюс финансовият баланс на Българския лекарски съюз е около 9,5 млн. лв. Това е световно постижение.” - изтъкна д-р Кехайов.

Той поясни, че консултантска къща е оценила на 9,108 млн. лв. земята, която бе дадена за построяване на Дома на лекаря, а една четвърт от приходите на БЛС идвали от дарения.

„Никой от Управителния съвет на лекарския съюз, с изключение на главния секретар, не е получавал и стотинка заплата за дейността си.” – допълни д-р Андрей Кехайов.



Коментари