Публикация

Информацията от болниците ще постъпва в МЗ по електронен път

У нас ще бъде създаден център за обработка на електронната информация, която ще постъпва от болничните заведения в МЗ. Това стана ясно днес, след като бе подписан българо-италиански проект за подобряване...


У нас ще бъде създаден център за обработка на електронната информация, която ще постъпва от болничните заведения в Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев и д-р Елио де Анна, министър по информационни технологии на италианската автономна област Фриули Венеция Джулия, подписаха съвместен проект за подобряване на контрола върху болничния сектор.

Проектът ще осигури стандартизация на данните, постъпващи в министерството от болничните заведения с цел осъществяване на контрола върху тяхната дейност. Ще се подобри и системата на акредитация на болничните заведения на базата на постъпващите от тях данни и ще се стимулира конкуренцията в интерес на пациентите - уточняват от МЗ.

Проектът ще бъде финансиран изцяло от италианската страна и е част от изготвеното споразумение за насърчаване на взаимното развитие в секторите здравеопазване, информационни и комуникационни технологии.

От италианска страна България ще получи софтуерен продукт, с което ще се модернизира системата за набиране на данни.

Информацията от болниците ще се получава автоматизирано в специален формат, което ще позволи машинната й обработка.



Коментари