Публикация

Над 3000 нови случая на рак в Пловдивско през 2008 г.

Най-голямо е увеличението при туморите на гърдата, белия дроб, дебелото черво и на стомаха...


През 2008 г. в Пловдивска област са регистрирани 3107 нови случая на болни от рак.
Това съобщи доц. Никола Ананощев, директор на онкологичния диспансер в града.

Той уточни, че най-голямо е увеличението при туморите на гърдата, белия дроб, дебелото черво и на стомаха.

„През 2008 година новозаболелите от Пловдивско с рак на млечната жлеза са 367, болните мъже и жени с рак на белия дроб са 362. Според регистъра на диспансера, по честота следва карциномът на простатата, дебелото черво и на пикочния мехур. Намаление има само при рака на матката и на яйчниците.” - обясни доц. Ананощев.

В Смолянска област през миналата година са регистрирани 482 новозаболели.
Най-често там се диагностицират хора с онкологични заболявания на стомаха и дебелото черво. Според специалисти, една от причините е в начина на хранене и в консумацията на повече мазни и местни храни в този регион.

„Тютюнопушенето е другият рисков фактор, който спомага за натрупването на канцерогени в организма. Статистиката показва, че при мъжете пушачи ракът на белия дроб се среща 7 пъти по-често.” - посочи директорът на онкологичния диспансер.

Той припомни, че за жените е особено важно редовно да преминават на гинекологични прегледи с цитонамазка.

„От тази година въвеждаме постоянни безплатни профилактични прегледи с лабораторни изследвания. Капацитетът на диспансера е за 100 000 цитонамазки годишно, така че ще бъдат прегледани всички желаещи жени.” – допълни доц. Никола Ананощев.


Коментари