Публикация

Създаден е автономен микроробот за извличане на биопсични проби

Американски учени от университета „Джонс Хопкинс” са създали прототип на автономен микроробот, специализиран във вземане на проби от вътрешни органи и извличане на живи клетки за изследвания...


Американски учени от университета „Джонс Хопкинс” са създали прототип на автономен микроробот, специализиран във вземане на проби от вътрешни органи и извличане на живи клетки за изследвания.

Според публикация в научното издание Proceedings of National Academу of Sciences, роботът е евтин и може да бъде въведен в масовото производство.

В прилаганите до момента методи за биопсия се използват ендоскопски инструменти, свързани с проводници или тръбички, което ограничава тяхната маневреност.

Новият прототип е напълно автономен и не се нуждае от механично или електронно управление. Изследователският екип е демонстрирал как роботът се управлява чрез магнитно поле.
Той представлява звезда с пет лъча, които могат да се „затварят” и да хващат части от тъкани. Размерите му са по-малки от милиметър.

Създаден е от термочувствителни материали, които могат да реагират и на определени вещества. В микроробота е включен полимерен слой, чиято твърдост намалява при температури над 40 градуса и при контакт с биологични реагенти. При омекването на полимера, разположеният плътно до него метален слой, се огъва и „затваря” звездовидното устройство, при което в него попада част от съответната тъкан.

Засега учените са разработили само експериментален модел, който ще премине поредица от изпитания, за да се превърне в пълноценен хирургичен инструмент.


Коментари