Публикация

Министър Желев призова да се ускори работата по позитивния лекарствен списък

Фармацевтичните фирми да ускорят подаването на документи за включване на медикаменти в новия Позитивен лекарствен списък, както и да отстраняват бързо неточностите в подадената документация...


Фармацевтичните фирми да ускорят подаването на документи за включване на медикаменти в новия Позитивен лекарствен списък, както и да отстраняват бързо неточностите в подадената документация, призова министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Днес той се срещна с представителите на фирмите, за да обсъди със специалистите от фармацевтичния бранш попълването на новия лекарствен списък.

„Списък ще има, процесът зависи от нас и ние сме длъжни да направим всичко възможно той да включи всички необходими за лечението на различните заболявания лекарствени продукти.” – коментира министър Желев.

Документът, който съчетава позитивната и реимбурсната листа, трябва да бъде готов до края на месеца.
Той ще включва лекарствата, предвидени за реимбурсиране от Националната здравноосигурителна каса, както и медикаментите, които се осигуряват безплатно от МЗ и болниците.

Лекарствените средства се включват в позитивния списък на базата на доказателства за качество, ефективност, безопасност и фармако-икономически показатели, поясниха от МЗ.

Паралелно с Комисията по позитивния лекарствен списък работи Комисия по цените, която заседава 3 пъти седмично. В нея са подадени заявления за образуване на цена на 2500 лекарствени продукта, за които производителите са поискали включване в списъка.
Към момента около 1100 от тях са с утвърдени цени. За останалите са установени непълноти и неточности в документацията, за които заявителите са уведомени писмено.


Коментари