Публикация

Варненски хирурзи спасиха пациент с гигантска аневризма и тумор

В рамките на една операция е отстранена аневризма от коремната аорта с големина над 10 см, както и десният бъбрек, засегнат от тумор. В момента пациентът е в стабилно състояние...


Хирурзи от варненската УМБАЛ „Света Марина“ спасиха 67-годишен пациент с рядка по размери аневризма, придружена със съдова аномалия, съобщиха от лечебното заведение.

В рамките на една операция (на 13 декември) е отстранена аневризма от коремната аорта с големина над 10 см, както и десният бъбрек, засегнат от тумор.
В момента пациентът е в стабилно състояние и се възстановява в реанимацията на „Св. Марина“.

„Животът на човека беше застрашен, тъй като аневризмата е като бомба със закъснител.“ – коментира началникът на урологичната клиника в болницата доц. Александър Хинев, който участва в операцията.

По думите му, тя е била истинско предизвикателство заради огромната аневризма и съпътстващия тумор.
Образуванието е открито случайно при предоперативни изследвания с новия CT-ангиограф.

„Обикновено такива тумори се развиват безсимптомно и се диагностицират при ехографски прегледи по повод други оплаквания.“ – коментира доц. Хинев.

Случаят е бил усложнен допълнително поради огледалното разположение на аортата – вместо отляво, се е намирала отдясно.

„Не всеки би се наел с подобна операция.“ – допълни доц. Хинев.

Тъй като резултатите от анализите от тумора все още не са готови, лекарите не могат да кажат със сигурност дали е злокачествен. Според тях пациентът е с добри шансове, тъй като здравият му бъбрек функционира нормално и компенсира липсата на другия.

Заедно с доц. Хинев в интервенцията са участвали д-р Михаил Чешмеджиев, д-р Веселин Пеев, д-р Борислав Денчев и д-р Емил Йорданов.



Коментари