Публикация

Д-р Светла Станева: Преди ваксинация се консултирайте с личния лекар

Все още не е късно да се постави противогрипна ваксина, но това трябва да стане след консултация с личния лекар, който да прецени каква ще е ползата от нея в конкретния случай...


Все още не е късно да се постави противогрипна ваксина, но това трябва да стане след консултация с личния лекар, който да прецени каква ще е ползата от нея в конкретния случай.

Това съветва д-р Светла Станева, епидемиолог във РИОКОЗ-Варна, във връзка със започващата безплатна ваксинация в областния град.

Припомняме, в началото на седмицата "Солвей фарма" предостави на ДКЦ "Св. Клементина" противогрипни ваксини "Инфлувак", с които ще бъдат имунизирани безплатно 10 хиляди души.

Д-р Светла Станева коментира, че най-добре е противогрипната имунизация да бъде направена през ноември и декември, тъй като е необходимо време за изграждането на защита в организма.

"Поне 10-14 дни след инжектирането на "Инфлувак" пациентът трябва да остане напълно здрав, защото през този период имунната система не може адекватно да се справи с никакъв вирус." – поясни епидемиоложката.

Ако личният лекар прецени, че пациентът се нуждае от имунизация, добре е той да се възползва от безплатните ваксини, тъй като грипната вълна винаги идва в града със закъснение, категорични са специалистите.



Коментари