Публикация

Кардиолози протестираха в бели престилки срещу зам.-министър Райнов

Около 30 кардиолози протестираха срещу лишаването на новите кардиологични болници от възможността да подпишат договори с Районните здравноосигурителни каси за работа по клинични пътеки...


Около 30 кардиолози в бели престилки протестираха днес пред президентството и Министерския съвет срещу лишаването на новите кардиологични болници от възможността да подпишат договори с Районните здравноосигурителни каси за работа по клинични пътеки.

Протестиращите са представители на Българския кардиологичен институт.

Тяхното недоволство е насочено срещу зам.-министъра на здравеопазването д-р Емил Райнов, заради изискването здравната каса да сключва договори само с акредитирани болници, като същевременно новите лечебни заведения не могат да се акредитират по-рано от 18 месеца сред откриването си.

Това поставя в невъзможност новооткритите кардиологични клиники в Ямбол, Велико Търново и Варна да приемат здравноосигурени пациенти, които искат да се лекуват със средства от касата.
Лекарите смята това за абсолютно неоправдано, тъй като става дума за модерни болници, отговарящи на европейските стандарти.

По думите на протестиращите, д-р Райнов е предложил ограниченията в закона в ущърб на пациентите, в състояние на тежък конфликт на интереси – той е едновременно зам.-министър на здравеопазването и председател на управителния съвет на НЗОК.

Протестиращите кардиолози са категорични, че ограничителните текстове лишават пациентите от модерна, животоспасяваща кардиологична помощ. Те предлагат, когато пациент почине от инфаркт, близките му да поканят зам.-министъра на погребението.

Те сочат д-р Райнов и като виновник за увеличаването на резерва на НЗОК в БНБ, при което се блокират 400 милиона лева повече от бюджета на касата в сравнение с миналата година.
Така средствата от увеличението на здравната вноска отиват като държавен резерв, вместо за подобряването на здравното обслужване на българите, категорични са протестиращите лекари.



Коментари