Публикация

Диспансер за бъбречно трансплантирани се открива в Пловдив

В пловдивския диспансер ще се наблюдават пациенти от цяла Южна България.
Сега бъбречно трансплантираните от Смолянска, Кърджалийска и Пловдивска област са около 70...


Диспансер за хора с трансплантирани бъбреци ще бъде открит до месец в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Това съобщи ръководителят на клиниката по нефрология проф. Димитър Димитраков.

„Новото звено е готово и е базирано зад кожната клиника на болницата. То отговаря на всички критерии на Министерството на здравеопазването, предстои само официално да бъде открито.” – уточни професор Димитраков.

В пловдивския диспансер ще се наблюдават пациенти от цяла Южна България.
Сега бъбречно трансплантираните от Смолянска, Кърджалийска и Пловдивска област са около 70. По данни на специалистите по нефрология, заедно с пациентите от Стара Загора и Бургас броят на хората с такъв проблем става над 100.

„Придобивката е изключителна, защото хората няма да се разкарват до София, където се намира към момента единственият в страната диспансер. В пловдивското звено ще се изследват нивата на медикамента „Циклоспорин”, което се пие цял живот от хората с трансплантация, за да се предотврати отхвърлянето на присадения орган.” - поясни проф. Димитраков.

Той уточни, че през първите три месеца след трансплантацията нивата на медикамента се измерват на 15 дни, а след това – веднъж месечно. Проблем е цената на консумативите, които се използват – за 70 пациенти са необходими близо 3500 лева.



Коментари