Публикация

Сънната апнея е опасна за шофьорите

Според световните данни от сънна апнея са засегнати 6-10% от населението. Страдащите могат ненадейно да заспят на най-необичайни места...


Около 40% от пациентите с тежка форма на сънна апнея заспиват докато чакат на светофар. Някои шофьори, които не подозират за състоянието си, търсят лекарска помощ едва след като са катастрофирали 4-5 пъти. Това съобщи завеждащата Центъра по медицина на съня към УМБАЛ „Света Марина“- Варна д-р Диана Петкова.

Сънната апнея е дихателно нарушение, което се среща по време на сън. Изразява се в спиране на дишането за повече от 10 секунди.

Пациентите не могат да си почиват през нощта и се събуждат уморени, трудно се концентрират и могат ненадейно да заспят на най-необичайни места, коментира д-р Петкова.

Според световните данни от сънна апнея са засегнати 6-10% от населението. При мъжете състоянието се проявява най-често между 40 и 60 г., а при жените - след менопаузата. Това обаче не означава, че не страдат и деца, и млади хора.

В момента в България има регистрирани около 200 пациенти, които регулярно посещават консултации и наемат портативни апарати, които им помагат за дишането, докато спят. Наемът на месец на такъв апарат е 20 лева.


Коментари