Публикация

Д-р Н.Джафер: Ракът на маточната шийка се побеждава с добра профилактика

Ракът на маточната шийка е не само медицински, но и голям социално-икономически проблем. Всеки ден в България по 3 жени научават, че страдат от това заболяване...


Ракът на маточната шийка е не само медицински, но и голям социално-икономически проблем. Всеки ден в България по 3 жени научават, че страдат от това заболяване, а една жена умира от него.

Такава позиция изрази пред Хелт медия д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и председател на Организационния комитет за отбелязване на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която започна на 19 януари:

Всяка година у нас се диагностицират около 1000 пациентки с тази форма на рак, а 300 умират.

„Това са изключително трагични факти, при условие, че това заболяване е напълно предотвратимо, а в най-ранните си стадии се лекува успешно. Но днес, когато науката и лекарите са изминали своя път в борба с тази болест, остава и отделните хора, а и цялото общество да осъзнаят своята отговорност.” – подчерта д-р Джафер.

Тя допълни, че в държавите, където профилактиката е приоритет, ракът на маточната шийка е почти напълно забравено заболяване.
Такъв пример е Финландия, където над 85 процента от жените са обхванати от профилактичните програми.

По думите й, положителен факт за България е постигането на парламентарен консенсус за борба със социално значимите болести. Сформирана е специализирана група, включваща 18 депутати от всички парламентарни групи и партии.

„Използвам възможността да призова жените от аудиторията на Хелт медия редовно да си правят профилактичен гинекологичен преглед с цитонамазка. Това е пътят за справяне с коварния рак на маточната шийка.” – каза в заключение заместник-председателката на Комисията по здравеопазване.



Коментари