Публикация

Аделина Любенова:Да предпазим хората от самолечението и фалшивите лекарства

Световната икономическа криза ще доведе до сериозно нарастване на предлагането и потреблението на генерични лекарствени продукти...


Основните предизвикателства пред фармацията в България през 2009 г. са свързани с по-нататъшното налагане на европейските стандарти и предпазването на потребителите от самолечението и фалшивите лекарства.

Това заяви за health.bg Аделина Любенова, отговорен фармацевт, член на УС на Българския фармацевтичен съюз и на Висшия съвет по фармация към Министерството на здравеопазването, зам.-председател на борда на директорите на „Стинг” АД.

Според Аделина Любенова, световната икономическа криза ще доведе до сериозно нарастване на предлагането и потреблението на генерични лекарствени продукти, които тя определи като качествени лекарства на достъпни цени.
Генеричните продукти позволяват качествено съвременно лечение, дори при пациенти с ограничени финансови възможности.

„Една от основните причини цените на лекарствата в България да не са още по-ниски е данъкът добавена стойност. Според нашите анализи, ако този данък се намали значително, както е във Франция и други западноевропейски държави, хората ще купуват доста по-евтино своите медикаменти.” – коментира Аделина Любенова.



Коментари