Публикация

Модерен метод за поставяне на аортна клапа беше приложен в „Св. Екатерина”

Процедурата е приложена на трима пациенти – 84, 82 и 78 години, които в момента са в добро състояние, съобщиха от болница „Св. Екатерина”...


За първи път у нас беше поставена аортна клапа чрез катетър, без традиционния хирургичен разрез. Процедурата е приложена на трима пациенти – 84, 82 и 78 години, които в момента са в добро състояние.

Това съобщиха за health.bg от Университетската специализирана болница за активно лечение „Св. Екатерина”, където на 19 и 20 януари бяха
извършени трите интервенции.

При транскатетърното поставяне на аортна клапа се избягва не само хирургичният разрез, но и използването на апарат за изкуствено кръвообращение. Клапата се имплантира чрез катетър, при което значително се намалява травмата от операцията и организмът се възстановява по-бързо.

По думите на директора на болницата проф. Генчо Начев, методът е авангарден не само за България, но като цяло за европейските страни.
Той е особено подходящ при пациенти в напреднала възраст, с висок здравен риск.

За приложението му у нас проблем представлява високата цена, която не се покрива от НЗОК. Клапата и приспособленията за нейното поставяне, които се използват еднократно, струват 50 000 лева. В случая те се поемат от болницата.

През миналата седмица в „Св. Екатерина”, съвместно със специалисти от Военномедицинската академия, беше опериран 57-годишен мъж с туморно образувание в черния дроб. То е изпълвало по-голямата част от органа, като е притискало изграждащите го структури и чернодробните съдове. Състоянието на пациента е стабилизирано и той е преместен във ВМА.



Коментари