Публикация

Расте интересът към училището за родители във варненската АГ болница

Досега през него са преминали над 500 варненки. За разлика от предходните години, когато то се посещаваше предимно от образовани жени, през 2008 г. социалният обхват се разширява...


Предвижда се училището за родители във варненската АГ болница да бъде разширено през тази година, поради големия интерес от страна на бъдещите майки, съобщиха от лечебното заведение.

Училището е създадено през 2004 г. от главната акушерка на болницата Светлана Георгиева.
Досега през него са преминали над 500 варненки. За разлика от предходните години, когато то се посещаваше предимно от образовани жени, през 2008 г. тенденцията е към разширяване на социалния обхват.

„Започнаха да идват жени с по-ниска здравна култура и от по-бедните социални прослойки. Радвам се на тези хора, защото именно това е целта на училището.“ – коментира Светлана Георгиева.
По думите й, майките, които се преминали през училището, продължават да поддържат връзка с екипа и след като са родили.

„Не една и две са жените, които идват да се съветват с нас за децата си в продължение на 4-5 г.“ – допълни основателката на училището.

Бъдещите майки от квартал „Аспарухово“ скоро ще имат възможност да посещават училище за родители, което ще бъде открито в Диагностично-консултативния център „Св. Иван Рилски“.

През 2008 г. най-възрастната родилка във Варна е на 49 години, съобщи директорът на АГ болницата д-р Петър Атанасов.

„Рекордът в личната ми практика е 52-годишна жена, която израждах преди години, когато работех зад граница.“ – коментира д-р Атанасов.

През миналата година в здравното заведение са родени 2395 бебета, което е с 267 повече в сравнение с 2007 г. Най-едрото бебе е тежало 5,5 кг., а най-дребното – 700 гр.

В родилното отделение на МБАЛ „Света Анна“ новородените през 2008 г. са 2248, а в „Майчин дом“ - 1005.


Коментари