Публикация

РЦЗ-Пловдив разследва 9 случая на мъртвородени бебета

Седем акушер-гинеколози от Пловдив, чиrто пациентки са родили мъртви деца, ще бъдат проверени от Районния център по здравеопазване и здравната каса в града...


]<<Седем акушер-гинеколози от Пловдив, чиито пациентки са родили мъртви деца, ще бъдат проверени от Районния център по здравеопазване и здравната каса в града.
Проверката се извършва по сигнал на завеждащия родилното отделение в УМБАЛ „Св. Георги” проф. Никола Милчев.

По думите му, само през последните три месеца на 2008 г. 9 жени са постъпили в отделението с мъртъв плод, като 7 тях са от Пловдивска област, а другите две родилки – от Смолян и Пазарджик. Пациентките са били здравноосигурени, като до момента нито една от тях не е подала лична жалба или конкретно оплакване.

„Въпреки това седемте специалисти, които са водили консултацията на бременните, ще бъдат проверени, като ще се изиска цялата медицинска документация, за да се проследи какви и колко изследвания и прегледи са правени на жените.” - уточни д-р Надежда Цветкова от РЗЦ.

Тя припомни, че всяка бременна сама избира кой да я наблюдава по време на бременността – дали това да бъде личният й лекар, или специалист акушер-гинеколог.

„Много трудно може да се каже дали съответният лекар има вина за нещастния край на една бременност, но ние сме длъжни да извършим проверката.” – поясни д-р Цветкова.

По думите й, случаите през последното тримесечие на миналата година са фатално стечение на обстоятелствата, защото според последните данни в Пловдивска област няма увеличение на броя на мъртвородените деца. През миналата година техният брой е бил 6,9 на 1000, а през 2007 г. – 8,1 на 1000.


Елена Георгиева

Коментари