Публикация

Старото ръководство на БЛС обяви новото за незаконно в писмо до институциите

Членове на БЛС, солидарни с д-р Андрей Кехайов, са изпратили писмо до министъра на здравеопазването, председателя на НС, парламентарната Комисия по здравеопазване, НЗОК...


Членове на БЛС, солидарни с д-р Андрей Кехайов, съобщиха, че са изпратили писмо до министъра на здравеопазването, председателя на Народното събрание, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване и УС на НЗОК, в което обявяват, че избраните органи на БЛС на форума между 9 и 11 януари са незаконни.

В писмо се уточнява, че такава е позицията на участниците в 47-ия събор на съюза, които се събраха на 18 януари в Сандански.

Те се обявяват срещу новоизбраното ръководство с мотива, че то не е представило протокол, доказващ, че на свикания от здравния министър д-р Евгений Желев събор е проведен легитимен избор.

Потърсен за коментар, новоизбраният председател на БЛС д-р Божидар Нанев, заяви пред health.bg, че новият Управителен съвет е направил опит да представи такъв документ.

„Ние се опитахме да представим протокол от избора на предишното ръководство, но всичките ни опити да се свържем с негов представител останаха без резултат. Документите от събора са приети от всички институции, които имат отношение – Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК, „Булстрад”. Приети са и по отношение на разпореждането с банковите сметки.” – коментира д-р Нанев.

Припомняме, през януари се проведоха два събора на съсловната организация. Първият беше свикан със заповед на министъра на здравеопазването, а вторият – организиран от досегашното ръководство на БЛС, чиито мандат изтече на 28 април 2008 г.

По време на първия, състоял се в София между 9 и 11 януари, бяха избрани нови ръководни органи на лекарския съюз. На него присъстваха 380 делегати от 27 регионални колегии.

Вторият форум, чието начало бе поставено в Сандански на 18 януари, бе отложен поради липса на кворум. На него беше направен финансов разчет за периода 2005-2008 г. и бяха определени нови дати за отчетно-изборен събор - 20-22 февруари.


Коментари