Публикация

ЕК одобри препарат за отслабване, без лекарско предписание

Водещият европейски експерт по затлъстяването професор Стефан Якоб подчертава, че хората получават достъп до „доказана терапия, която да ги подпомогне в борбата за намаляване на теглото”...


Достъпът до лечение на страдащите от затлъстяване и наднормено тегло, се улеснява, след като Европейската комисия разреши препаратът Аlli (orlistat 60 mg) да се отпуска без лекарско предписание в 27-те страни от ЕС.

Взетото на 20 януари 2009 г. решение е прецедент, тъй като досега ЕК не е одобрявала медикамент за отслабване, отпускан без лекарско предписание, съобщи производителят на продукта – GlaxoSmithKline.

Водещият европейски експерт по затлъстяването професор Стефан Якоб от Германския кардио-метаболитен институт подчертава, че с решението на ЕК хората получават достъп до „доказана терапия, която да ги подпомогне в борбата за намаляване на теглото”.

По думите на доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и свързаните заболявания, „нуждаещите се ще могат да променят начина си на живот и да отслабнат трайно, без да следват стриктните ограничения на популярните диети”.

Клиничните проучвания показват, че когато Аlli се използва успоредно с нискокалоричен, беден на мазнини хранителен режим, препаратът може да увеличи загубата на тегло с 50 процента. Ако само чрез диета телесната маса намалява с два килограма, при комбинирания подход може да се постигне понижение от 3 килограма.

Лекарственият продукт действа, като възпрепятства усвояването на част от поетите мазнини.
Той се прилага при възрастни с индекс на телесната маса 28 kg/m2, или над тази стойност. Индексът на телесна маса е мярка за съотношението между ръст и тегло.

Препаратът е пуснат на пазара в Съединените щати през юни 2007 г. като първото одобрено от Управлението по храните и лекарствата (FDA) средство за отслабване, което може да бъде закупено без лекарско предписание



Коментари