Публикация

Министър Желев: По-строг контрол при откриване на болници

През 2009 г. като целеви капитал на болниците ще бъдат осигурени 46 млн. лв...


Необходимо е да се засили контролът от страна на Министерството на здравеопазването при откриването на нови лечебни заведения и да бъде затегнат режимът, който в момента е либерален.

Това заяви днес министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

По думите му, това ще бъде само в интерес на пациентите и ще гарантира качеството на здравните услуги.

Изявлението беше направено при откриването на ремонтирани болнични отделения в Стара Загора.

Министърът съобщи, че предстои да бъде довършено и обновяването на спешната медицинска помощ в страната с нови 170 реанимобила с апаратура.

Две обновени отделения - по гастроентерология и кардиология, бяха открити в старозагорската Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора.

Отделението по гастроентерология разполага с 30 легла, а кардиологичното отделение има 20 болнични легла и сектор за интензивни грижи с 7 легла.

Днес беше открито и обновеното неврологично отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Чирпан. Обновлението е част от проект, финансиран от Световната банка, който предвижда и създаване на Спешно приемно отделение, разширяване на сектора по хемодиализа, както и закупуването на апаратура.

Стойността на проекта е за над 1 млн. лв., като за строително-монтажни работи са предвидени 722 хил. лв. Водеща организация е Министерството на здравеопазването.

През 2009 г. като целеви капитал на болниците ще бъдат осигурени 46 млн. лв. Предстои отварянето на mрограма „Регионално развитие”, на която МЗ е бенефициент, с което ще бъдат осигурени още 150 млн. лв. за следващите три години.



Коментари