Публикация

Телекомуникационният ендоскопски център в Плевен с втори ендотренажор

Телекомуникационният ендоскопски център в Плевен вече разполага с втори ендотренажор. На него ще се обучават бъдещите специалисти в областта на телемедицината...


Телекомуникационният ендоскопски център в Плевен вече разполага с втори ендотренажор. На него ще се обучават бъдещите специалисти в областта на телемедицината.

Това съобщи проф.Григор Горчев, който е директор на центъра и ректор на Медицинския универитет в града.

Тренажорът е предоставен от фирмата - производител на робота „Да Винчи S”, с който се извършват ендоскопски операции.

Проф. Горчев обяви, че през май в центъра ще се проведе и първият за Източна Европа курс по ендоскопска гинекологична хирургия. По думите му, по този начин, МУ-Плевен ще се утвърди като Европейски референтен център за обучение в тази сфера.

В момента робохирургия се извършва на 7-8 места в Европа.

Идеята градът да стане център за обучение по гинекологична роботизирана хирургия се е зародила след посещение на ректора на МУ в САЩ, където той се е срещнал с проф. Джон Богес.

Проф. Богес е приложил този метод за първи път в света в университетската болница в Джепърхил, Северна Каролина. От 2006 г. досега той извършва около 300 гинекологични роботизирани операции годишно.

Очаква се в плевенския център за телемедицина да бъде доставен втори робот „Да Винчи”, който ще служи за обучение.Коментари