Публикация

Педиатри: Детското здравеопазване да се субсидира целево от държавата

Според демографските показатели, се наблюдава почти двойно намаляване на раждаемостта, процентът на недоносените деца се е повишил от 6 на 10 на сто, а детската смъртност е 9,2 %...


Детското здравеопазване да бъде определено за приоритет да се субсидирано целево от държавата, настоява Българската педиатрична асоциация.

Според специалистите, в момента клиничните пътеки са недофинансирани и затова педиатричните отделения в лечебните заведения са губещи.

По данни на асоциацията, след 1989 г. качеството на детското здравеопазване у нас се е влошило. Отчита се увеличаване на заболеваемостта и смъртността при децата до 5 години.

Според демографските показатели, се наблюдава почти двойно намаляване на раждаемостта, процентът на недоносените деца се е повишил от 6 на 10 на сто.
По отношение на детската смъртност сред страните от ЕС единствено в Румъния показателите са по-лоши, отколкото у нас. В България смъртността в детската възраст е 9,2 на 1000.
Наблюдава се и нарастване на броя на заболяванията, които се диагностицират на късен етап.

Като причина за това се посочва липсата на достатъчно и качествени педиатри (голяма част от тях са станали общопрактикуващи лекари с навлизането на реформата и с въвеждането на доболничната помощ); премахването на училищното здравеопазване, недофинансирането на сектора.

Доц. Владимир Пилософ, заместник-председател на асоциацията, призова се обособи по-ясно ролята на педиатъра.
„Педиатърът е изчезващ вид. Специалността не е привлекателна, не носи големи доходи, въпреки големите отговорности.” – подчерта доц. Пилософ.
Той допълни, че вероятно след време ще се наложи да се търсят специалисти от чужбина.

По думите му, през последните години броят на хоспитализациите се е увеличил, тъй като стимулите в болничната помощ карат лекарите да остават под наблюдение повече деца.

„В момента пациентът в българското здравеопазване се разглежда като крачещ портфейл. Всеки се опитва да използва повече.” – коментира от своя страна доц. Евгений Генев, председател на БПА.

От асоциацията са категорични, че децата до 14 години трябва да бъдат лекувани само от педиатри, а не от личните лекари, както и държавата да плаща за всички лекарства за деца.

„Нека да се погрижим за тези, които се родени, да растат здрави и да бъдат обгрижвани от педиатри, за да я има българската нация.” – допълни доц. Генев.


Коментари