Публикация

Министър Желев: Обществото има нужда от силен, а не силов БЛС

Лекарското съсловие и най-вече пациентите се нуждаят от работещ лекарски съюз, който да участва активно в обсъждането и решаването на ключови въпроси...


Лекарското съсловие и най-вече пациентите се нуждаят от работещ лекарски съюз, който да участва активно в обсъждането и решаването на ключови въпроси на българското здравеопазване.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев насреща с новоизбрания Управителен съвет на съсловната организация.

„Вашият съюз трябва да бъде силен, а не силов” – коментира д-р Желев, като подчерта, че е необходима политика за здравеопазването, а не политика от здравеопазването.

Новото ръководство на БЛС от своя страна увери, че насроченият от министъра събор е проведен по правилата, без каквото и да е администриране и политическа намеса.

Председателят на лекарския съюз д-р Божидар Нанев изрази надежда, че организацията ще установи ползотворни работни отношения с Министерството на здравеопазването като орган, осъществяващ цялостната политика в тази област.

Изтъкната бе необходимостта от установяване на диалог с ръководството на НЗОК.

Според новото ръководство на съюза, има недофинансиране на някои клинични пътеки и е напълно възможно това да генерира финансови проблеми в работата на болниците. Поради това ръководството на БЛС смята, че съвместно със здравната каса може да бъде направено преразпределение на средствата по отделни клинични пътеки в рамките на съществуващия бюджет на НЗОК.

От съсловната организация са на мнение, че е необходимо още сега да започнат разговори с Националната здравноосигурителна каса по рамковия договор за 2010 г.



Коментари