Публикация

Д-р Д. Ленков: Ваксинацията е защитата от рак на маточната шийка

„Има държави, които са включили ваксината срещу рак на маточната шийка в задължителния имунизационен календар. Това трябва да стане и в България.”


В България между 300 и 500 жени всяка година умират от рак на маточната шийка, защото превенцията и профилактиката са на много ниско равнище.

Това заяви гинекологът д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз.

Той коментира, че изградената преди години стройна система за профилактика е напълно разрушена, а на нейно място не е създаден никакъв механизъм за предпазване и ранно откриване на рака на маточната шийка.
Годишно около 1000 българки се диагностицират с това заболяване. Сред тях има и пациентки под 20-годишна възраст.

„За съжаление, заболяването няма ранни признаци. Но науката установи с точност причинителя – човешкия папиломен вирус (HPV). Два от подтиповете на този вирус са причината за рака на маточната шийка.” – поясни д-р Ленков.

Срещу двата подтипа на вируса са разработени ваксини, чрез които организмът на ваксинираните жени изгражда дълготраен имунитет.

По думите на д-р Ленков, ваксинацията дава възможност да бъде избегнато заболяването, което по принцип е смъртоносно.

В България са регистрирани и се предлагат ваксините, които се използват в най-развитите страни по света.

„Има държави, които са включили ваксината срещу рак на маточната шийка в задължителния имунизационен календар. Това трябва да стане и в България.” – категоричен е д-р Ленков.

Той допълни, че само така заболеваемостта ще бъде овладяна, като това ще има положителен икономически ефект, защото профилактиката винаги е по-евтина от лечението на вече развито заболяване.



Коментари