Публикация

Успешна чернодробна трансплантация от жив донор

Състоянието на 54-годишната жена, на която във Военномедицинската академия беше присаден черен дроб от жив донор, е много добро...


Състоянието на 54-годишната жена, на която във Военномедицинската академия беше присаден черен дроб от жив донор, е много добро и тя е изведена от интензивното отделение, заяви пред health.bg доц. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип и началник на Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия.

Във Военномедицинската академия до момента са извършени 9 чернодробни трансплантации от трупен донор, а тази операция е първата в България от жив възрастен донор към възрастен реципиент.
От болницата вече е изписана в много добро състояние 48-годишната жена, която стана донор на нуждаещата се трансплантация нейна братовчедка.

Според доц. Владов във Военномедицинската академия има много по-голям потенциал за трансплантации, но те не се правят масово заради липса на донори.

„Някои хора смятат, че някой ще извърши някакви нередности с дарените органи на починал близък, което е абсурдно”, каза доц. Владов.

Според него с органите на един починал човек могат да се спасят четири човешки живота, при трансплантиране на сърцето, двата бъбрека и черния дроб. Но за това явно е необходима по-голяма зрелост на гражданското общество.

В България необходимостта от чернодробни трансплантации расте, защото много вродени и придобити чернодробни заболявания в напреднал стадий не могат да се лекуват по друг начин, освен чрез замяна с нов орган. Става въпрос за последствия от хепатити, различни видове цироза и др. Положителното при чернодробната трансплантация е, че при жив донор неговият дроб се възстановява, след като е взета част за присаждане.

Самата операция е отработена в детайли от екипа на доц. Владов. Отделните елементи се изпълняват всекидневно по време на другите чернодробно-панкреатични операции в клиниката.

При една трансплантация от възрастен на възрастен е много важно да не се увреди здравето на донора, който е здрав човек и трябва да остане такъв след операцията. Трансплантациите са екипно дело на много специалисти и само пълният синхрон между представителите на различните медицински специалности може да доведе до успех, заяви доц. Владов.


" }-->

Коментари