Публикация

Варненската колегия: Не готвим протести, настояваме за преговори по НРД

Въпреки тежкото положение на здравната система, лекарите не планират протести, защото обществото възприема исканията им само от гледна точка на лекарските заплати...


Въпреки тежкото положение на здравната система, лекарите не планират протести, защото обществото възприема исканията им само от гледна точка на лекарските заплати.им.

Такава позиция изрази пред health.bg секретарят на Районната колегия на БЛС във Варна д-р Румен Христов.

„Всъщност ние се борим за пари, които ще се ползват за по-добро лечение от пациентите.“ – поясни д-р Христов.
Варненските лекари призовават НЗОК към незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор.

„Болниците буквално са поставени на колене, тъй като недофинансирането по клиничните пътеки стига до 60 процента.“ – коментира секретарят на Районната колегия.

Същевременно лечебните заведения не могат да не подпишат договори с неизгодните за тях цени на пътеките, защото и без такива договори се налага да лекуват приетите по спешност, което ще неизбежно ще доведе до натрупване на дългове.

От друга страна, ако касата не преразгледа поне малкото останали възможности за облекчения, с които да се спаси положението за тази година, през декември болниците ще затънат в дългове, а изтичането на мозъци ще се засили, категорични са от съсловната организация.

Във Варна само за последните 6 месеца 65 лекари са поискали удостоверения за работа в чужбина.

Варненската колегия прие декларация за незабавно подписване на анекс към Националния рамков договор, като очакванията са тя да бъде подкрепена и от останалите регионални организации на БЛС. В нея се настоява държавните институции да приемат БЛС като равноправна страна в преговорните процеси.

След избирането на досегашния лидер на Районната колегия във Варна д-р Божидар Нанев за председател на БЛС предстои отчетно-изборна конференция, на която ще бъде определен негов приемник. Тя е насрочена за 2 април.



Коментари