Публикация

ЕК разглежда рисковете от лекарства за подобряване на концентрацията

Hови препоръки за използване на съдържащите метилфенидат медикаменти на територията на ЕС, с оглед на възможната поява на нежелани реакции...


Европейската комисия ще изготви нови препоръки за използване на съдържащите метилфенидат медикаменти на територията на ЕС, с оглед на възможната поява на нежелани реакции, съобщи Изпълнителната агенция по лекарствата.

Такива препарати се прилагат при дефицит във вниманието в рамките на комплексно лечение, включващо психологични, обучителни и социални процедури.

Новите препоръки се изготвят по настояване на Европейската агенция по лекарствата (EMEA); която е разгледала връзката между приложението на метилфенидат и съдовия риск. Проследени са и данните за риска от психични нарушения, ефектът върху растежа и половото съзряване, както и последиците при дългосрочно лечение с продукта.

Метилфенидатът е разрешен за употреба в ЕС от 50-те години на миналия век под различни търговски наименования – Ritalin, Concerta, Equаsim, Medikinet и Rubifen.

Тъй като данните за безопасност не са уеднаквени в страните от ЕС, ЕМЕА препоръчва информацията за продукта да включва указания за приложението му при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и за необходимото наблюдение по време на лечението.

Изисква се също така да бъде ясно отбелязано, че употребата на такива препарати може да причини или влоши някои психични разстройства, като депресия, суицидни мисли, враждебност, психоза и мания.

При терапия с метилфенидат се препоръчва и проследяване на ръста и теглото на пациентите.


Коментари