Публикация

6 здравни заведения в Пловдив - в списъка за приватизация

Според управителите на ДКЦ-тата, в списъка за продажба са подбрани най-апетитните здравни заведения, а са оставени тези, които не представляват интерес.


До края на година ще бъдат обявени за приватизация шест здравни заведения в Пловдив.
Това съобщи директорът на общинската агенция за приватизация Чавдар Марев.

Ще бъдат раздържавени диагностично-консултативните центрове с номера 1, 2, 3, 4, 5 и 7, като в годишния план за приватизация е включена и една медико-техническа лаборатория.

Чавдар Марев поясни, че тези здравни центрове са определени с единствената цел във всеки район на Пловдив да остане общинско заведение.

Според управителите на ДКЦ-тата обаче, в списъка за продажба са подбрани най-апетитните обекти, а са оставени тези, които не представляват интерес.

„Управата на Пловдив трябва да прецени много точно, дали е добре в условията на криза здравеопазването, което преди всичко има социални функции, да премине в частни ръце.” - коментира д-р Калин Калинов, управител на Пети диагностично-консултативен център.

От своя страна д-р Янка Столинова, управител на ДКЦ-2, заяви, че концесията е по-добрата форма, тъй като гарантира запазването на дейността на обектите.

„Ще дойдат хора с пари, които ще търсят печалба, а понякога това не е най-доброто нито за пациентите, нито за лекарите.” - допълни д-р Столинова.

„Купувачите няма да имат право да променят предмета на дейност в първите години. Най-вероятно процедурата за раздържавяване ще бъде търг с явно наддаване, като преференции за медиците не се предвиждат.” - обясни Чавдар Марев.


Коментари